|
Vitamiinid ja mineraalid meie toidus |
|
Kuna Tervise Arengu Instituut on oma uuelt kodulehelt need head tabelid likvideerinud, siis ei jää muud üle, kui oma arhiivist mõned materjalid üles kaevata ja siin esitleda. Võibolla oli tabelite likvideerimise põhjuseks asjaolu, et need lükkavad ümber üldlevinud müüdi lihast meie toidulaual, kui olulisest rauaühendi allikast ;) TAI vanal kodulehel oli ka kirjas, milliste tehnoloogiliste meetoditega olid uuringud laborites teostatud.
RAUD
Toiduaine nimetus |
Raud, mg/100g |
Kuivatatud petersell |
54 |
Nisukliid |
19 |
Kõrvitsaseemned |
15 |
kakaopulber |
13 |
paisutatud kaer |
12 |
Läätsed |
11 |
Kuivatatud paprika, kuivatatud valged oad |
10 |
Mooniseemned, kuivatatud oad, nisuidud |
9 |
Hematogeen |
8,5 |
Linaseemned, kamajahu, kaerakliid, seesamiseemned |
8 |
kuivatatud porrulauk, teokonserv |
7,5 |
Täisrasvane sojajahu, päevalilleseemned |
7 |
Näkileib, suitsusilm, kuivatatud herned, paisutatud riis, india pähkel |
6 |
Müsli, kaerahelbed, munakollane |
5,5 |
Mandlid, (täistera)nisujahu, keedetud sojauba, tuunikalakonserv õliga, rukkijahu, linnased, kuivatatud mustikad, hirsitangud, kuivatatud porgand |
5 |
Sprotikonserv, täisteraleib, odrajahu, nõges, neljaviljahelbed |
4,5 |
Sardiinikonserv õliga, kuivatatud kibuvitsamarjad, tatrajahu, tatar |
4 |
Vutimuna, sarapuupähklid, krevetikonserv, tume šokolaad, leib, kuivatatud aprikoos, rukkihelbed |
3,5 |
Keedetud oad, odrahelbed, till |
3,25 |
Tomatipasta, maapähkel, odrakruubid, petersell |
3 |
Parapähkel |
2,75 |
kanamuna, keedetud läätsed, rosinad
|
2,5 |
Lambaliha (toores)
|
1,8-2,4 |
Teised kuivatatud puuviljad ja marjad |
1-2,2 |
Veise- ja vasikaliha, hakkliha (toores)
|
1,5-2,1 |
Teised pähklid |
1,3-2,1 |
Kalatooted (konservid jt) |
alla 2,1 |
sojaoaidud, sojakaste, maapähklivõi, herned, lehtkapsas, poolsuitsuvorst |
2 |
Teised teraviljatooted (jahu, helbed jt) |
1,2-1,8 |
Teised köögiviljad (värsked, konserveeritud) |
alla 1,6 |
mesi |
alla 1,6 |
Keeduvorstid |
0,7-1,3 |
Linnuliha ja linnulihatooted |
0,6-1,3 |
Keedetud riis, makaronid ja kuskus |
0,4-1,2 |
Teised lihatooted (konservid, sink, sült jt) |
0,5-1,2 |
Teised puuviljad ja marjad (värsked, konserveeritud) |
alla 1,2 |
Sealiha |
0,6-1,1 |
Kalad |
alla 1 |
Piimatooted (juust, kohupiim, piim, jäätis jt) |
alla 1 |
Raud on eluliselt vajalik tervete vererakkude olemasoluks ja hapniku transpordiks kõigisse kehaosadesse.
Kui raua tase on liiga madal, võib esineda mitmeid sümptomeid, sh väsimus, kahvatu nahk, nõrgenenud immuunsüsteem ja halvenenud keskendumisvõime.
Ühe väärt artikli raua kohta leiad siit : raud - taimne vs. loomne
edasi ...
| |