|
Vitamiin B2 on vees lahustuv vitamiin ning teda sisaldub reeglina samades toiduainetes, kus teisedki B-kompleksi vitamiinid. Ta on ensüümide koosseisus, mis võtavad osa ainevahetusprotsessidest s.o põhitoitainete lagundamisest ja kasutamisest. Vitamiin B2 on oluline raku hingamisprotsessides, hea nägemise, terve naha, küünte ja juuste tagamisel.
Toidus sisalduva vitamiini B2 hulk on reeglina väike, nii et vajatavat vitamiini B2 kogust on raske saada ainult toidust.
Vitamiin B1 *tähtsus*:
• osaleb põhitoitainete ainevahetuses, kasvuprotsessides,
• abiks antikehade moodustumisel, rakkude hingamisel, organismis toimuvates redoksprotsessides, normaalse hingamise tagamisel,
• vajalik silmade väsimise vähendamiseks, normaalse nägemise tagamiseks, terve naha, küünte ning juuste tagamiseks.
Toitaine *defitsiidil* võivad ilmneda:
• nõrkus, vastupidavuse vähenemine, peapööritus, lastel häirub kasv,
• võib tekkida tekib keele ja suukoopa limasnahkade põletik, suunurkade ja huulte lõhenemine ning ka teiste limaspindade (nt. ninaõõne) põletikuline seisund,
• kergesti väsivad, sügelevad ja põletikulised silmad, “liivaterad” silmades, muutused silma sarvkestas, valgustundlikkus,
• nina- ja suuümbruse, otsmiku ning kõrvade kestendamine, dermatiit,
• kahjustub hingamine, juuste väljalangemine, kiilaspäisus,
• vesitõbi, urineerimisvaevused, seedehäired, aneemia.
Vitamiini B2 defitsiiti võivad põhjustada kaugelearenenud valed toitumisharjumused, toitumisega seotud iseärasused, alkoholism, suvaliselt valitud dieedid seedevaevuste vähendamiseks, kauaaegsed jätkuvad piirangutega dieedid seedehaavandite või diabeedi raviks.
Toiduaine nimetus |
Vitamiin B2, mg / 100g |
Kuivatatud petersell |
2,3 |
Pärm
|
1,7 |
Kuivatatud paprika |
1,2 |
Täisterahommikuhelbed, nisuidud, paisutatud terad |
1 |
Mandlid |
0,8 |
Vutimuna |
0,6 |
Fetajuust, šampinjonid |
0,5 |
Kukeseened, toores kanamuna, till |
0,4 |
Lambapiim, mandlimass, sardiinikonserv tomatiga |
0,35 |
Nisukliid, kõrvitsaseemned, brokkoli, angerjas (kuumtöötlemata), kuivatatud herned, kuivatatud kibuvitsamarjad, soolaseened, soolaräim, virsikumahl, lehtkapsas, keedetud sojauba, spinat |
0,3 |
Kohupiimadesserdid R 2,5-5%, päevalilleseemned, müsli, kanamuna, šokolaad |
0,25 |
juustud, teised piimatooted (piim, keefir, kohupiim, jäätis jms) |
alla 0,25 |
Teised kalad (kuumtõõtlemata, soola, suitsu, konserveeritud) ja lihatooted |
alla 0,2 |
Leib, sepik, jahu, kruubid jne, pähklid, seemned |
alla 0,2 |
Köögiviljad, puuviljad ja marjad (värsked, kuivatatud, konserveeritud), moosid, mahlad |
alla 0,2 |
Õlu, kali; keedetud riis, makaronid ja kartul |
0,02-0,03 |
edasi ...
| |