|
Kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel.
Vitamiin B6 *tähtsus*:
• tal on oluline osa koensüümina (esineb umbes 120 liitensüümi koostises) süsivesikute, rasvade ning valkude lõhustamises ja kasutamises,
• teda vajatakse antikehade ja punaste vereliblede moodustumiseks,
• oluline tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks,
• vajalik vitamiin B12 ja magneesiumi täielikuks imendumiseks,
• vajalik soolhappe tootmiseks, aitab kaasa kaasa linoleenhappe paremale tegevusele organismis, on lipotroopne aine - aitab vähendada maksa rasvumist, kergendab maksas ja lihastes vabastada glükogeenist,
• vajalik DNA ning RNA sünteesiks ja õigeks tegevuseks,
• aitab saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel, mis reguleerivad organismi vedelikke ja parandavad närvi- ja lihassüsteemi normaalset funktsioneerimist,
• hoiab organismis tasakaalus naatriumi ja fosfori suhte,
• vähendab lihaste krampe, käte tuimust ja kangust, peapööritusi,
• hoiab naha tervena, leevendab vistrike teket.
Toitaine *defitsiidil* võivad ilmneda:
• närvilisus, unetus, ärrituvus, depressioon, õppimisvõime langus,
• nahalööbed, dermatiit, lõhed suu ja silmade ümbruses,
• juuste väljalangemine,
• madal veresuhkur ja madal glükoosi taluvuse tase,
• lihaste nõrkus, käte ja jalgade tuimus ning krambid,
• vee peetus organismis (eriti raseduse ajal),
• närvipõletikud, liigesepõletikud, nägemishäired,
• närvidega seotud südamehäireid, urineerimise sagenemine,
• aneemia,
• raseduse lõppjärgus surnult sündinud lapsed või imikute suurenenud sünnijärgne suremus.
Toiduaine nimetus |
Vitamiin B6, mg / 100g |
Kuivatatud paprika |
2,2 |
Vähk |
2,1 |
nisuidud |
1,8 |
vikerforell ja lõhe |
1 |
Nisukliid |
1,4 |
riisileivad, seesamiseemned, hirsitangud |
0,8 |
soolapähkel, suitsukala, sarapuupähkel, maapähkel, tatrajahu, läätsed, pärm, maapähklivõi |
0,6 |
Keedetud kuskus, suitsuräim ja -rääbis
|
0,5 |
punane paprika, tuunikalakonserv õliga, mooniseemned |
0,45 |
Brokkoli, suitsusink, küüslauk, tomatipasta, tatar |
0,4 |
Kartul, avokaado, rukkihelbed ja -jahu, köömned, odrahelbed, -kruubid ja -jahu |
0,35 |
Näkileib, kookoshelbed, lillkapsas, seamaksapasteet, frikadellid, ahven, latikas, luts, riisihelbed, munakollane (kuumtöötlemata), till, banaan, neljaviljahelbed |
0,3 |
Kollane ja rohelina paprika, india pähkel, kuivatatud ploom, porrulauk, parapähkel, fetajuust, tuunikalakonserv veega, hiina kapsas, keedetud sojauba, juurpetersell |
0,25 |
Roheline sibul, soolaheeringas, hapukapsas, spinat, nõges, kalapulgad, sibul, sardiinikonserv õliga, rosinad, täisteraleib, keedetud täisterariis, soolaseened, vürtsikilu, pekaanpähkel, kaerahelbed, seened |
0,2 |
Kamajahu, punane peakapsas, keedetud lillkapsas, mandlid, kiivi, kuivatatud õun, arbuus, kuivatatud aprikoos, mango, sprotikonserv, kaerakliid |
0,15 |
herned, porgand, kaalikas, hallitusjuust, vutimuna, keedetud läätsed, valge peakapsas, tomatikonserv, astelpajumarjad, uba, apelsin, leib, herned, tomat, viinamarjad, granaatõun, parmesan
|
0,1 |
Teised teraviljatooted (küpsised, helbed, riis, sai jms) |
alla 0,1 |
Teised köögiviljad, puuviljad, marjad (värsked, konserveeritud, kuivatatud), moos, mahlad |
alla 0,1 |
Teised lihad/lihatooted ja kalad/kalatooted |
alla 0,1 |
Teised piimatooted (piim, jogurt, juust, kohupiim jms) |
alla 0,1 |
edasi ...
| |