Galerii | Kontakt | Kasulikku
 

Kaltsium
 

Kaltsiumi tähtsus:
• täidab struktuurseid funktsioone, kuuludes organismi luukoe ja teiste kudede koosseisu,
• oluline roll kudede ainevahetuses: ta kindlustab veresoonte seinte normaalse läbilaskvuse aidates toitainetel läbida rakuseinu,
• on aktiveerijaks vere hüübimissüsteemis,
• madaldab vererõhku ja vere kolesterooli taset,
• vajalik neerude normaalseks funktsioneerimiseks,
• normaliseerib kesknärvisüsteemi ja lihaste ärrituvust,
• kuulub raku fermentide koosseisu,
• tasandab südame rütmi, vähendab unetust.
Kaltsiumi imendumist soodustavad laktoos ja vitamiin D. Imendumist halvendavad kiudaineterikas toit, lipiidide ainevahetuse häired, keedusool, tsitruselised, sahharoos, äädikas ja toidu kõrge foolhappe sisaldus.

Toitaine defitsiidil võivad ilmneda:
• käte ja jalgade spasmid ja krambid,
• luude pehmenemine ja hõrenemine (osteoporoos),
• luude haprus, hammaste lagunemine,
• depressioon.

Mooniseemned

1450

Juustud (tavalised)

875-1050

Kuivatatud kibuvitsamarjad

810

Köömned

690

Juustud (sulatatud)

460-640

Nõges

590

Kibuvitsamarjad

350

Mandlid

280

Till, kuivatatud porgand

260

Madala rasvasusega sojajahu, feta juust

240

Lehtkapsas

210

Linaseemned

200

Lambapiim, kuivatatud oad

190

Parapähkel

175

Kuivatatud kala

160

Täisrasvane sojajahu

150

Jogurtid

100-150

Sarapuupähkel, aprikoos, pistaatsia, kuivatatud viigimarjad ja mustikad, munakollane, petersell

140

Kitsepiim, vikerforell

130

Teised pähklid, seemned

15-130

Piim, hapupiim, keefir, kohvikoor R10%, päevalilleseemned

120

Kohupiim, kohupiimadesserdid

65-110

Keedetud sojauba

100

Vürtsikilu, spinat, keedetud valged oad

90

Soolaheeringas, roheline sibul, vähk

80

Rabarber, nisukliid, läätsed, kuivatatud aprikoos

75

Toorjuust, kodujuust, mustsõstrad, kaerakliid,  kuivatatud ploom

70

Vutimuna, krevetid

65

Leht- ja peasalat, rosinad, apelsin

55

Kuivatatud ploom, brokkoli, roheline uba, kamajahu

50

Või

25

Nagu tabelist näha, pole ka ei piim ega kohupiim kodujuust suuremad asjad kaltsiumi allikad, kuigi seda (küllap teatud isikute majanduslikel põhjustel) armastatakse nõnda väita. Lisaks tasub veel arvestada asjaolu, et ühe tassi piima põhjustatud happesuse neutraliseerimiseks kulub 20 tassi aluselist jooki, ühe tassi jäätise puhul 240 tassi aluselist jooki. Piima tarbimisel ei jää palju kaltsiumit üle sinu kehale, sest sinu organism peab piima poolt põhjustatud happerünnaku neutraliseerima, et hoida ära vere pH tasakaalu muutumist happelisemaks (millele järgneks organismi surm). Kui muud neutraliseerivat materjali võtta pole, siis kasutab organismi kaitsesüsteem kaltsiumi sinu luudest hammastest juustest. Seega lehmapiimatooted on kokkuvõtteks kahjuks kaltsiumi eemaldajad meie kehast. Asenda piim värske rohelisega, mis annab sulle kaltsiumi puhtamalt ning ei tühjenda sinu varusid. Inimene omastab kergemini ka kitsepiima. Kui lehmapiima jääk organismis on happeline, siis kitsepiima oma aga aluseline.


edasi ...