|
Kaltsiumi tähtsus:
• täidab struktuurseid funktsioone, kuuludes organismi luukoe ja teiste kudede koosseisu,
• oluline roll kudede ainevahetuses: ta kindlustab veresoonte seinte normaalse läbilaskvuse aidates toitainetel läbida rakuseinu,
• on aktiveerijaks vere hüübimissüsteemis,
• madaldab vererõhku ja vere kolesterooli taset,
• vajalik neerude normaalseks funktsioneerimiseks,
• normaliseerib kesknärvisüsteemi ja lihaste ärrituvust,
• kuulub raku fermentide koosseisu,
• tasandab südame rütmi, vähendab unetust.
Kaltsiumi imendumist soodustavad laktoos ja vitamiin D. Imendumist halvendavad kiudaineterikas toit, lipiidide ainevahetuse häired, keedusool, tsitruselised, sahharoos, äädikas ja toidu kõrge foolhappe sisaldus.
Toitaine defitsiidil võivad ilmneda:
• käte ja jalgade spasmid ja krambid,
• luude pehmenemine ja hõrenemine (osteoporoos),
• luude haprus, hammaste lagunemine,
• depressioon.
Mooniseemned |
1450 |
Juustud (tavalised) |
875-1050 |
Kuivatatud kibuvitsamarjad |
810 |
Köömned |
690 |
Juustud (sulatatud) |
460-640 |
Nõges |
590 |
Kibuvitsamarjad |
350 |
Mandlid |
280 |
Till, kuivatatud porgand |
260 |
Madala rasvasusega sojajahu, feta juust
|
240 |
Lehtkapsas
|
210 |
Linaseemned |
200 |
Lambapiim, kuivatatud oad
|
190 |
Parapähkel |
175 |
Kuivatatud kala |
160 |
Täisrasvane sojajahu |
150 |
Jogurtid |
100-150 |
Sarapuupähkel, aprikoos, pistaatsia, kuivatatud viigimarjad ja mustikad, munakollane, petersell |
140 |
Kitsepiim, vikerforell |
130 |
Teised pähklid, seemned |
15-130 |
Piim, hapupiim, keefir, kohvikoor R10%, päevalilleseemned |
120 |
Kohupiim, kohupiimadesserdid |
65-110 |
Keedetud sojauba |
100 |
Vürtsikilu, spinat, keedetud valged oad |
90 |
Soolaheeringas, roheline sibul, vähk |
80 |
Rabarber, nisukliid, läätsed, kuivatatud aprikoos |
75 |
Toorjuust, kodujuust, mustsõstrad, kaerakliid, kuivatatud ploom |
70 |
Vutimuna, krevetid |
65 |
Leht- ja peasalat, rosinad, apelsin |
55 |
Kuivatatud ploom, brokkoli, roheline uba, kamajahu |
50 |
Või |
25 |
Nagu tabelist näha, pole ka ei piim ega kohupiim kodujuust suuremad asjad kaltsiumi allikad, kuigi seda (küllap teatud isikute majanduslikel põhjustel) armastatakse nõnda väita. Lisaks tasub veel arvestada asjaolu, et ühe tassi piima põhjustatud happesuse neutraliseerimiseks kulub 20 tassi aluselist jooki, ühe tassi jäätise puhul 240 tassi aluselist jooki. Piima tarbimisel ei jää palju kaltsiumit üle sinu kehale, sest sinu organism peab piima poolt põhjustatud happerünnaku neutraliseerima, et hoida ära vere pH tasakaalu muutumist happelisemaks (millele järgneks organismi surm). Kui muud neutraliseerivat materjali võtta pole, siis kasutab organismi kaitsesüsteem kaltsiumi sinu luudest hammastest juustest. Seega lehmapiimatooted on kokkuvõtteks kahjuks kaltsiumi eemaldajad meie kehast. Asenda piim värske rohelisega, mis annab sulle kaltsiumi puhtamalt ning ei tühjenda sinu varusid. Inimene omastab kergemini ka kitsepiima. Kui lehmapiima jääk organismis on happeline, siis kitsepiima oma aga aluseline.
edasi ...
| |